2011. november 27., vasárnap

Török pizza

Miután Dóri és Rita már kétszer is megvendégeltek vele és legutóbb láttam mennyire egyszerű a készítése, ma megleptem magunkat egy kis frissen sült ebéddel.




Lachmacun

A tésztához:
50 dkg liszt
5 g száraz élesztő
1 teáskanál só
kb. 3 dl langyos víz

A paradicsomos kencéhez:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 doboz passzírozott paradicsom
só, bors, bazsalikom
kis ömlesztett sajt
A liszthez adjuk az élesztőt és a sót, összekeverjük, majd apránként vizet adagolva közepes keménységű tésztát gyúrunk, mely már szépen elválik az edény falától. Egy órán át letakarva kelesztjük.
Közben elkészítjük a kencét. A hagymát felaprítva megpirítjuk, ráöntjük a paradicsomot, befűszerezzük és 8-10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk, a legvégén hozzáadjuk a sajtot és felolvasztjuk benne.
Miután a tészta megkelt 6-8 felé osztjuk. Alaposan lisztezett felületen nagyon vékonyan, kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk az egyes tésztaadagokat közben lelkesen lisztezve a lapok tetejét is, hogy nehogy a nyújtófához ragadjanak. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire helyezzük (közben még kézzel nyújtható, igazítható), megkenjük a paradicsomos krémmel, majd előmelegített sütőben egyenként 6-8 perc alatt készre sütjük őket 200 c-on.
Célszerű egy lap kinyújtásával kezdeni, majd miatatt ez sül, előkészíteni a következő lahmacunt és így tovább.


Már felszeletelve, tálra halmozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése