2014. február 21., péntek

Túrós Charlotte torta és diabetikus Rákóczi túrós torta




Charlotte

6 tojás
6 ek. átszitált cukor
6 ek. átszitált liszt
sütőpor

50 dkg zsíros túró
4 dl zsíros házi tejszín
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. vaníliapaszta
5 gramm agar agar

2 dl házi őszibaracklekvár





A tojásfehérjéket elkezjük habbá verni, a cukrot kanalanként adjuk hozzá. Amikor kemény, átváltunk fakanálra vagy spatulára. Egyenként beleforgatjuk a sárgákat, majd kanalanként a sütőporos lisztet.
Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk, erre simítjuk óvatosan spatulával a tésztát és előmelegített, közepes hőfokú sütőben megsütjük a piskótát. Picit hagyjuk hűlni, majd nedves konyharuhára borítjuk, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, és feltekerjük. Amikor kihűlt teljesen, kigörgetjük, megkenjük lekvárral és visszatekerjük. Kb. ujjnyi vastag szeletekre éles késsel felkarikázzuk. A piskótatekercsekkel szorosan kibélelünk egy tálat.
A krémhez a túrót kikeverjük a porcukorral, vaníliával, citromhéjjal. A tejszínt kemény habbá verjük fel. Az agar agart kevés vízzel feltesszük kis lángon főni. 1-2 percig kevergetjük, míg felforr (én közben adagoltam még hozzá vizet, ahogy láttam, hogy felvette, nehogy odakapjon). Forrás után levesszük a tűzről, kevergetjük picit, hogy hűljön, majd a túróba keverjük. Végül a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk. A pirkótával bélelt tálat feltöltjük vele, majd a maradék tekercsekkel lefedjük.
Nekem egy napig majdnem hűtőben volt fogyasztás előtt, de elvben minimun 6 óra kell neki.

Eredeti recept itt.





Rákóczi túrós

Sárga omlós tészta
30 dkg liszt (nálam: 10-10 dkg zab-, TK búza- és tönköly rétesliszt)
15 dkg hideg vaj
7 dkg nyírfacukor
2 tojássárga
csipet só
1 tk. vaníliapaszta

Túrótöltelék
50 dkg zsíros túró
7 dkg nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
2 tk. vaníliapaszta
2 tojássárga
6 dkg tönkölydara
2 tojásfehérje

Kb. 1,5 dl nyírfacukros baracklekvár

Sült hab
5 tojásfehérje
10 dkg nyírfacukor

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk a többi alapanyagot is. Fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A túrót kikeverjük a fehérjén kívül minden más hozzávalóval. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és egy spatulával óvatosan a túrókrémbe forgatjuk.
A tésztát elfelezzük és a csatos tortaformának megfelelő méretű korongokra nyújtjuk. Sütőpapírt teszünk a formába, a tésztát óvatosan beleigazgatjuk, majd előmelegített sütőben halványbarnára sütjük. Megismételjük a másik lappal ugyanezt.
A tortaforma aljában hagyunk egy tésztalapot, megkenjük sárgabaracklekvárral és rásimítjuk a túrótöltelék felét, visszatesszük rövid időre a sütőbe, épp csak addig, hogy a túró teteje picit megszáradjon. Ekkor kivesszük, ráhelyezzük a másik kisült tésztalapot, megkenjük lekvárral és ráhúzzuk a maradék túrót, visszatoljuk a sütőbe kb fél órára, amíg a túró láthatóan szilárd lesz.
A tojásfehérjéket a nyírfacukorral kemény habbá verjük, ezt rásimítjuk a torta tetejére és a visszatoljuk a tortát a sütőbe kicsit erősebb (200 fokos) sütőbe kb. 10 percre, amíg a hab megszilárdul és világosbarna lesz.
Rácson kihűtjük, majd a maradék lekvárt habzsákba töltjük, ezzel necsíkozzuk a torta tetejét.

A receptet a cukrász tankönyvből adaptáltam a diétámra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése