2014. február 23., vasárnap

Családi ebéd, amin napokig éltünk



Zsályás sütőtök krémleves


kb 1 kg sütőtök
fél vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kb 1 liter alaplé
10 zsályalevél
só, bors

A tököt félbevágva sütőben megsütjük (kicsit kevesebb ideig szoktam, mint amikor sütikhez kell a pép).
Vajon megpároljuk a felkockázott hagymát, pár perc után hozzáadjuk a fokhagymát, egy perc után hozzákeverjük a kikapart tököt és alaplevet, fűszerezzük. Közepes lángon főzzük forrásig, majd levesszük takarékra és kb 15 perc alatt késze főzzük. Összeturmxoljuk és tálaljuk.

Eredeti recept itt.




Füstölt paprikás csirkecombok

Ezt nehezen lehet receptnek nevezni, de annyira finom lett a fűszerektől, hogy muszáj feljeyeznem a későbbiekre.

3 egész csirkcomb
1 púpozot tk. füstölt pirospaprika
1 tk. őrölt koriander
1 tk. chili pehely
1 tk. őrölt kömény
1 púpozot tk. Himalája só
feketebors

Egy jénai edényt belocsolunk olívaolajjal, a megmosott combokat alaposan körbekeverjük a fűszerkeverékkel. Lefóliázva közepesen forró sütőben puhítjuk, majd amikor már kezd jó lenni, leszedjük a fóliát és ropogósra sütjük.





Csirkemájas rizottó

50 dkg csirkemáj, felaprítva
50 dkg Arborio rizs
1 nagy sárgarépa, felaprítva
1 fej vöröshagyma, felaprítva
2 dl száraz rosé (eredetileg fehér)
1,5 liter alaplé
12 zsályalevél
vaj, olívaolaj
Grana Padano gazdagon

Vaj és olívaolaj keverékén megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a répát és tovább pároljuk őket. Rádobjuk a májat és kevergetve pár percig pirítjuk. Rászórjuk a rizst és a zsályaleveleket, átkeverjük, majd felöntjük a borral és elfőzzük, majd a forró alaplevet merőkanalanként hozzáadagoljuk, minden alkalommal elfőzvemielőtt a következőt hozzáadjuk. Legvégül hozzákeverünk jós sok reszelt Parmezánt vagy Grana Padanot, összekeverjük és fedő alatt hagyjuk még egy kicsit.

Ötletadó recept itt.



Hasselback burgonya gratin

Ld. Múltkor



Zsírban sült hagymás máj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése