2012. október 18., csütörtök

Sütőtök. Oh.

Sütőtök, első kísérlet. Tudniillik amióta emlékszem utáltam. Főleg a szagát sütéskor. De az annyira nem viselhető, hogy egy olyan alapanyagot, amit az emberek elképesztő kreativitással, sokrétűen használnak sós és édes fogásokhoz egyaránt, ne használjak a konyhámban. Úgyhogy nekiveselkedtem egy óriási tök felének, megsütöttem és most a püréből különféle dolgokkal tervezek kísérletezni. Az első bevált, nincs tök íz, csak a finom fűszerek (és a túl édes máz).







Pumpkin scones with pumpkin spice glaze
(Sütőtökös scone fűszeres cukormázzal)

2 bögre liszt
1/4 bögre cukor
1 tk sütőpor
1/2 tk só
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt szegfűszeg
1/4 tk őrölt gyömbér
6 ek hideg vaj
1/2 bögre tökpüré
3 ek zsíros tej
1 nagyobb tojás

A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd morzsoljuk össze a vajjal.
Egy másik tálban keverjük össze a tökpürét, tojást és tejet. Adjuk a száraz hozzávalókhoz és formázzunk belőle cipót. Enyhén lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk és 8-10 háromszöget vágunk belőle.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben kb negyed óra alatt süssük készre (amikor világosbarna a teteje).


Fűszeres cukormáz

fél bögre porcukor
citromlé ízlés szerint
1-2 ek tej
1 csipet gyömbér
1 csipet szegfűszeg
1/4 tk fahéj
1/8 tk szerecsendió

Kikeverjük és a kihűlt sütiket bevonjuk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése