2010. január 20., szerda

Coleslaw

Miután elég nyúzottan, kedvetlenül és ásítozva tértem haza, nem igazán volt ötletem, hogy mi legyen a holnapi ebédem. Ötlettelenségem miatt receptkeresőbe pötyögtem az itthon fellelhető alapanyagokat, így rátalálva az amerikaiak kedvelt coleslaw salátájára. Itt persze közel sem oldódott meg a probléma, mert ezen egyszerű étel is több száz recept alapján készülhet...
Némi történelmi elemzés után olvashatjátok a sok receptből összegyúrt legegyszerűbbnek ítélt saját verziómat.

A coleslaw a holland koolsla szóból ered, melyben a kool káposztát, a sla salátát jelent. Az angol nyelvbe az 1700-as évek vége felé épült be a New Yorkot alapító holland telepesektől.
Azóta kedvelt köret az amerikai gasztronómiában, szinte minden pikniken és grillezésen fogyasztják. Elkészítése nevetségesen egyszerű, egyik verziója majonézzel, a másik ecettel és cukorral készül. Előfordul, hogy reszelt almával dúsítják.


Coleslaw vagyis amerikai káposztasaláta

1 kis fej káposzta (nálam kb 60-70 dkg)
2 szép szál sárgarépa
kb. 3 csipet só

1 bögre majonéz
1/4 bögre fehérbor ecet
1/3 bögre cukor (ha kevésbé édesen szereted, kevesebb!)


Egy nagyobb tálban keverjük össze az apróra vágott káposztát és a lereszelt sárgarépát, sózzuk.
Kisebb tálben keverjük össze az öntet hozzávalóit, majd keverjük a salátába.
Legalább egy éjszakát hagyjuk összeérni. Frissen nem az igazi.
Sült vagy grillezett húsokhoz, hamburgerhez vagy csak magában is isteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése