Birsalmás túrótorta
7 dkg xukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt (nálam: világos rozs, tönköly és TK)
1 tojás
1 csipet só
A hozzávalókat összemorzsoljuk és gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd fóliában 1-2 órára hűtőbe tesszük.
4 birsalma
fél kiló túró
3-4 tojás
xukor ízlés szerint
vaníliakivonat
A birsalmákat kicsumázzuk, xukorral és pár szem szegfűszeggel vízben puhára főzzük.
A túrót kikeverjük a tojássárgákkal, vaníliakivonattal és a xukorral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a túróhoz keverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, felkarikázzuk és kibélelünk vele egy nagyobb csatos tortaformát. Kirakjuk a birsalmaszeletekkel, ráhúzzuk a túrótölteléket, majd megint birsalmát.
Előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.
*Nekem sajnos a bolti túró miatt rettentő száraz lett, több tojással és tejföllel kellett volna kikeverni.
Rukkolás csicseriborsókrém
csicseriborsó
rukkola
tejföl
hagyma (új, vörös vagy lila)
fokhagyma
só, kurkuma
olívaolaj
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd friss vízben puhára főzzük.
A rukkolát és a hagymát finomra aprítjuk. A csicseriborsót néhány kanálnyi tejföllel, pár gerezd fokhagymával, kevés olívaolajjal és a fűszerekkel pépesítjük, majd összekeverjük a rukkolás hagymával.
Sárgaborsófőzelék
30-35 dkg sárgaborsó
1 kisebb fej hagyma
só. bors, babérlevél
olívaolaj
A sárgaborsót beáztatjuk, majd feltesszük főni a negyedelt hagymával és a fűszerekkel, meg egy jó löttyintésnyi olajjal. A tetejéről a habot leszedjük. Amikor kicsit sűrűbb lesz, le is kapcsolhatjuk.
Sült kolbásszal isteni!
Sárgaborsókrém pirított napraforgóval
A rukkolát és a hagymát finomra aprítjuk. A csicseriborsót néhány kanálnyi tejföllel, pár gerezd fokhagymával, kevés olívaolajjal és a fűszerekkel pépesítjük, majd összekeverjük a rukkolás hagymával.
Eredeti recept itt.
Sárgaborsófőzelék
30-35 dkg sárgaborsó
1 kisebb fej hagyma
só. bors, babérlevél
olívaolaj
A sárgaborsót beáztatjuk, majd feltesszük főni a negyedelt hagymával és a fűszerekkel, meg egy jó löttyintésnyi olajjal. A tetejéről a habot leszedjük. Amikor kicsit sűrűbb lesz, le is kapcsolhatjuk.
Sült kolbásszal isteni!
Sárgaborsókrém pirított napraforgóval
15 dkg sárgaborsó
2 közepes sárgarépa
1 nagy marék pirított napraforgó
1 kisebb fej lilahagyma
4 kisebb gerezd fokhagyma
3 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. tönkölykorpa
só
2 tk. majoranna
A sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk majd majorannás, sós vízben megfőzzük a felaprított répákkal együtt.
A napraforgómagot száraz serpenyőn megpirítjuk. A főtt répás sárgaborsót, a fokhagymát és a napraforgómagot pépesítjük. A hagymát felaprítjuk és megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a pépet, olajjal meglocsoljuk, 2-3 perc után lezárjuk a gázt és hozzákeverjük a korpát.
Recept innen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése