2014. január 7., kedd

Újévi falatok





Birsalmás túrótorta

7 dkg xukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt (nálam: világos rozs, tönköly és TK)
1 tojás
1 csipet só

A hozzávalókat összemorzsoljuk és gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd fóliában 1-2 órára hűtőbe tesszük.

4 birsalma
fél kiló túró
3-4 tojás
xukor ízlés szerint
vaníliakivonat

A birsalmákat kicsumázzuk, xukorral és pár szem szegfűszeggel vízben puhára főzzük.
A túrót kikeverjük a tojássárgákkal, vaníliakivonattal és a xukorral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a túróhoz keverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, felkarikázzuk és kibélelünk vele egy nagyobb csatos tortaformát. Kirakjuk a birsalmaszeletekkel, ráhúzzuk a túrótölteléket, majd megint birsalmát.
Előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.
*Nekem sajnos a bolti túró miatt rettentő száraz lett, több tojással és tejföllel kellett volna kikeverni.
Ötlet innen.






Kókuszos és diós habcsók

Ld. korábban: diós, kókuszos.





Rukkolás csicseriborsókrém

csicseriborsó
rukkola
tejföl
hagyma (új, vörös vagy lila)
fokhagyma
só, kurkuma
olívaolaj

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd friss vízben puhára főzzük.
A rukkolát és a hagymát finomra aprítjuk. A csicseriborsót néhány kanálnyi tejföllel, pár gerezd fokhagymával, kevés olívaolajjal és a fűszerekkel pépesítjük, majd összekeverjük a rukkolás hagymával.


Eredeti recept itt.






Sárgaborsófőzelék

30-35 dkg sárgaborsó
1 kisebb fej hagyma
só. bors, babérlevél
olívaolaj

A sárgaborsót beáztatjuk, majd feltesszük főni a negyedelt hagymával és a fűszerekkel, meg egy jó löttyintésnyi olajjal. A tetejéről a habot leszedjük. Amikor kicsit sűrűbb lesz, le is kapcsolhatjuk.
Sült kolbásszal isteni!





Sárgaborsókrém pirított napraforgóval


15 dkg sárgaborsó
2 közepes sárgarépa
1 nagy marék pirított napraforgó
1 kisebb fej lilahagyma
4 kisebb gerezd fokhagyma
3 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. tönkölykorpa
2 tk. majoranna

A sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk majd majorannás, sós vízben megfőzzük a felaprított répákkal együtt.
A napraforgómagot száraz serpenyőn megpirítjuk. A főtt répás sárgaborsót, a fokhagymát és a napraforgómagot pépesítjük. A hagymát felaprítjuk és megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a pépet, olajjal meglocsoljuk, 2-3 perc után lezárjuk a gázt és hozzákeverjük a korpát.

Recept innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése