2014. január 21., kedd

Polenta és rizottó



Sütőben sült polenta bazsalikomos paradicsomszósszal

1 bögre kukoricadara
4 bögre víz
1 tk. himalája só
4 ek. vaj
---
1 konzerv hámozott, egész paradicsom
1 vöröshagyma, negyedelve
4 tk. vaj
só, bors, bazsalikom

A sütőt melegítsük elő. Egy kb 20x25 cm kis tepsibe szórjuk a kukoricadarát, a sót és a vizet; keverjük el.
Tegyük a sütőbe 45 percre nem túl erős lánggal. Ezután vegyük ki és dobáljuk a vajat a tetejére, keverjük át az egészet. Tegyük vissza a sütőbe még 15 percre. Várjunk legalább negyed órát fogyasztás előtt.
Amíg sül a polenta, tegyük fel egy kis lábasban a paradicsomot a hagymagerezdekkel, fűszerekkel, a vajjal és időnként kevergetve 35-40 percig főzzük alacsony lángon, amíg szépen besűrűsödik. Szedjük ki a hagymadarabokat mielőtt a polentához kínáljuk.

Eredeti recept innen.





Citromos sült rizottó

2 bögre rizottó rizs
1 kisebb vöröshagyma, aprítva
1 citrom reszelt héja
kakukkfű
pirospaprika pehely
himalája só, feketebors
4 bögre zöldségalaplé
1 és 1/4 bögre víz
1 bögre reszelt sajt (Parmezán vagy Grana Padano a legjobb)

A sütőt előmelegítjük, egy nagyobb jénai üvegtálat kivajazunk.
A hagymát olajon áttetsző-barnára pároljuk, hozzáadjuk a citromhéjat és a fűszereket. Egy tálban összekeverjük a nyers rizst a sajttal és a hagymás keverékkel, majd a kivajazott tálba simítjuk.
Ráöntjük az alaplevet és a vizet, óvatosan átkeverjük, hogy egyenletesen jusson mindenhova.
Közepesen meleg sütőbe tesszük és kb 35-40 perc alatt készre pároljuk.
Amikor kész, kivesszük, még reszelhetünk rá citromhéjat és sajtot, és kóstolás előtt 15 percet hagyjuk állni.

Eredeti recept innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése