A korábbi francia almatorta mintájára készült két 18cm-es formában birsalmás változat.
Birsalma torta
Flantészta
25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj, felkockázva
1 tojás
1 ek. cukor
1/2 tk. só
40 ml hideg víz
Egy öblös, nagy keverőtálba mérem a lisztet, a közepébe tesszük a vajat, sót, cukrot és tojást. Összemorzsoljuk, majd apránként, óvatosan hozzádolgozzuk a lisztet is, míg morzsás lesz. Hozzáöntjük a vizet és tésztává gyúrjuk.
Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
Töltelék
4 birsalma
2 alma
vaníliakivonat
6 dkg vaj
A megmosott almákat kicsumázzuk es szépen felszeleteljük. Az almák kb. 2/3 részét 50 ml vízzel és vaníliávallábasba tesszük. Kis lángon pár perc alatt puhára főzzük.
Levesszük a tűzről és krumplinyomóval összetörjük. Hagyjuk kihűlni.
A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk és a formába illesztjük, majd 20 percre hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tészta alját megszurkáljuk, szétterítjük rajta a tölteléket. A maradék nyers almaszeleteket legyezőszerűen körberakjuk rajta, hogy teljesen elfedje. Kb. 35 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése