2011. április 3., vasárnap

Zöldborsókrémes pite és medvehagymás fasírt

Hozzávalók

A tésztájához:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
1/2 tk. só
frissen őrölt fekete bors
3 ek. jéghideg víz

A töltelékhez:
30 dkg mirelit zsenge zöldborsó
5 dkg vaj
2 tojás
8 dkg frissen reszelt parmezán
2 dl tejszín
2 cs. friss petrezselyem
frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt fekete bors
15 dkg füstölt, főtt sonka, apró kockákra vágva

A tésztához először keverőtálba szórom a lisztet, sózom, borsozom, majd kisebb kockákban hozzászeletelem a hideg vajat és gyorsan, amennyire csak tudom morzsásra vegyítem őket a kezemmel. Aztán a vajas-lisztes morzsához öntöm a tojássárgájákkal, meg a hideg vizet és gyorsan alatt összegyúrom a tésztát. Mivel a hosszas gyúrogatás árt a tésztának, nem kell nagyon gondosnak lenni: ha már úgy- ahogy összeállt, akkor készen is van.

Az összegyúrt tésztát kb. 4 cm vastag, hosszúkás hurkává formálom és folpackba csomagolva vagy 30 percig pihentetem a hűtőben.

A töltelékhez serepnyőben gyengéden megolvasztom a vajat, aztán hozzászórom a még fagyos zöldborsót és fedő alatt puhára párolom. Utána beleöntöm a turmixgépbe megpárolt, de már langyos zöldborsót és beleütöm a tojásokat. Felöntöm a tejszínnel, hozzászórom a reszelt parmezánt, belevagdosom ollóval a rengeteg petrezselymet és reszelek hozzá friss szerecsendiót. Picit megsózom még, tekerek hozzá frissen őrölt borsot és már nyomom is a gombot, hogy a géppel összeturmixoljam a zöldborsós tölteléket.

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez a 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, addig kivajazok egy 29 centi átmérőjű, fodros szélű kerámia-tortaformát, majd belenyomkodom a ½ centi vastag körszeletekre felvágott omlós tésztát úgy, hogy a tortaforma széleire is feljöjjön a tészta, mert így lesz pereme a pitének.

Villával megszurkálom néhány helyen a tésztát, ráborítok egy nagy darab sütőpapírt, arra szórok babot és mehet is a tészta a sütőbe 20 percre, hogy utána sápadt aranysárgán vegyem ki onnan. A bab arra kell, hogy a tészta ne emelkedjen meg, maradjon hely a tölteléknek.

A sütőt visszakapcsolom 175 C-ra (gázsütőn ez a 4-es fokozat).

Ha már kihűlt a tészta, beterítem az apró kockákra vágott sonkával, utána pedig óvatosan ráöntöm vagy rákanalazom a zöldborsós tölteléket. 25-30 perc alatt sül meg a kémes zöldborsós pite, amit akár melegen, akár langyosan tálalhatunk némi zöldsaláta társaságában.



nálam dupla adag medvehagymával készült és így is elbírt volna többet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése