2011. április 2., szombat

Medvehagyma


Ma a piacon ráugrottam az utolsó csomag fellelhető medvehagymára, aztán gyakorlatilag az egész napot receptek keresésével töltöttem, hogy kitaláljam mihez használjam :)

Az első befutó a sok elvesztegetett idő miatt egy egyszerű és gyors leves lett.

Utána egy rizottó készül Gordon Ramsay-tól.





Medvehagymás krumplileves kenyérrel

2 finomra aprított hagyma
kb. 80 dkg lisztes krumpli felkockázva
6 dl forró alaplé
kb. 10 dkg szikkadt rusztikus kenyér darabokra tépkedve (nálam itthon sütött parasztkenyér maradék)
3-4 maréknyi medvehagyma, megmosva, egyben
extra szűz olívaolaj
szárított chili
parmezán

Egy edényben közepes lángon melegítsünk némi olajat, dobjuk rá a hagymát és néha kevergetve főzzük 5 percig (amíg megpuhul, de még nem barnul meg). Keverjük bele a krumplit, egy jó csipet sót, fedjük le és tegyük takarékra a lángot. kb. 15-20 percig hagyjuk így, közben ellenőrizve, hogy ne kapjon oda.
Öntsük hozzá az alaplét, picit tekerjük nagyobbra a lángot, hogy gyöngyözzön, de ne forrjon. 6-8 percig így főzzük, majd amikor a krumpli már puha, beledobáljuk a kenyérdarabkákat és a levesbe nyomkodjuk.
Húzzuk le a tűzről és dobjuk rá a medvehagymát. Én fedő alatt hagytam így kb. 5 percig.
Tálaláshoz készítsük ki az olívaolajat, chilit és parmezánt, mindenki ízlés szerint tegyen ezekből a tányérjába.


Úgy alakult, hogy a rizottó végül nem készült el, de megsütöttem a vasárnapi családi vacsira egy répatortát és Fűszeres Eszter tökéletes máktortáját.



Gyors és finom répatorta

50 dkg reszelt sárgarépa
50 dkg liszt
1 kk. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
20 dkg cukor
4 tojás
25 dkg darabolt dió
3 dl olaj
ízlés szerint fahéj

A hozzávalókat összekeverem és előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütöm.
Kedvemtől függően időnként citromos cukormázzal is bevonom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése