2013. november 18., hétfő

Sütötök: pite, kenyér és kenyérrudak


A diéta miatt kerestem tészta nélküli változatban, mivel a sütőtöknek irdatlan magas a szénhidráttartalma.




Tészta nélküli sütőtökpite

2 bögre sütőtökpüré
3 tojás
3 ek. barna rizsliszt
3/4 bögre tejszín kevés tejjel higítva
nyírfacukor ízlés szerint
1,5 tk. vaníliakivonat
1,5 tk. sütőtök fűszerkeverék

Kapcsoljuk be a sütőt. A hozzávalókat keverjük sima eleggyé, öntsük piteformába.
A formát tegyük egy nagyobb tepsi közepére és kb. 1 cm magasan öntsünk vizet a tepsibe.
50-60 perc alatt süssük meg, akkor jó, ha a beleszúrt kést tisztán húzzuk ki belőle.
Krémes, finom, addiktív.


----------------------




Sütőtökös, fűszeres kenyér

40 dkg liszt (nálam világos rozs, TK búza és TK tönköly keveréke)
1 bögre sütőtökpüré
só, sütőtök fűszerkeverék
1/2-2/3 cs. száraz élesztő
2dl víz
2 ek. olaj

A tésztát bedagasztjuk és hagyjuk kelni, majd egy őzgerincformában (vagy ahogy teszik) előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
A sütőtök miatt finom puha lett a lisztek ellenére és 3 napig abszolút ehető maradt.

Kikeverhetünk hozzá puha vajat sütőtök fűszerkeverékkel és sóval.


------------------------


Amint megláttam az eredeti recept fotóját, tudtam, hogy ki kell próbálni, annyira szépek és az ízük is vonzott.




Aszalt áfonyás sütőtökös kenyérrudacskák

3/4 bögre langyos víz
1 cs. száraz élesztő
1 bögre sütőtökpüré
2-3 tk. nyírfacukor
4 bögre liszt (nálam TK búza, Tk tönköly, világos rozs és barna rizs keveréke)
fél bögre aszalt áfonya
5 dkg olvasztott vaj
durva szemű só
díszítő cukor

Egy csészében oldjuk fel a langyos vízben az élesztőt, a tetejét hintsük be liszttel és néhány percig hagyjuk kelni.
Keverőtálban vegyítsük össze a tökpürét, az élesztőt és a cukrot. Apránként hozzászórva keverjük hozzá a liszteket, majd az áfonyát. Alaposan dolgozzuk el. Kis adagokat kicsipkedve belőle, formázzunk kis rudakat belőle és tegyük őket sorban  egy sütőlapra. Nálam 18 darab lett.
Tiszta konyharuhával letakarva kelesszük meleg helyen fél óra-órán át.
Kapcsoljuk be a sütőt. A kenyérrudacskákat kenjük át az olvadt vajjal és szórjuk meg a cukorral vagy a sóval. Én soronként márt szórtam: só, semmi, cukor.
Kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.





Langyosan és hidegen is nagyon finom.



-------------------------


Ráadásnak készült egy régi recept diétásított változata TK lisztekből:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése