2011. július 2., szombat

További tavaszi (t)ételek

Ma elkészült életem első sárgabab levese Gergely Éva Erdélyi ízek szakácskönyve alapján. Szerintem finom lett, annak ellenére, hogy se rántani, se habarni nem szoktam semmit, ez olyan igazi gyerekkori házias ízt hozott az asztalra.


Sárgabableves

1 kg sárgabab
1 friss hagyma
3 újhagyma feje
1 cs. ptrezselyem
1 sárgarépa
tojásnyi libazsír
2 ek. liszt
1 kk. cukor
pirospaprika
fehérborecet
4 dl házi tejföl

A sárgababot mosás után megtisztítjuk, összetördeljük. A hagymákat felaprítjuk, a répát felcsíkozzuk. A babot forró vízzel leforrázzuk, majd lobogó vízbe átkanalazzuk. Hozzáadjuk a többi zöldséget és megsózva puhára főzzük.
A zsírt egy kis lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett világosbarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, kicsit kevergetve hűtjük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és egy kis hideg vizet keverünk hozzá, majd vissza a tűzre és jól besűrítjük. A leves levéből hozzámerünk párszor, majd az egészet a leveshez adjuk és még néhány percig főzzük. Amikor kész, hozzákeverjük a tejfölt és a finomra aprított petrezselymet, megkeverjük és fedő alatt hagyjuk állni egy kicsit.




Főételnek sertéscombot sütöttem újkrumplival, meg tökfőzeléket.


Tökfőzelék sertéscombbal



Meggyes sütemény Fűszeres Esztertől, ami ugye kétszer már megsült nálam, de ma először az eredeti meggyes formában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése