2023. február 8., szerda

Gerjedős sali

Még húsevő koromban nagy kedvenc volt ez a saláta, éveken át lelkesen készítettük, főleg baráti találkozókra. A recept exem tollából jött még úgy 20 éve, azért ilyen vicces:) Mivel én már bő 4 éve nem eszem húst, így fotó sajnos nincs hozzá, de érdemes nekifutni.


 Avokádós csirkesali
 
 1 avokádó
 fél csirkemell (lehet az egész is, sakkor kicsit gazdagabb az egész)
 fél-1 szál póréhagyma (attól függ mekkora, a zöldjét is felhasználhatod, 
 de csak, ha nem sötét)
 egy marék kesudió
 1-2 paradicsom (ld. mint a póréhagymánál)
 1/2-1 csomag endíviamix (vagy egyszerűen egy fél fej endíviasaláta)(itt 
 sem lesz semmi baj, ha sima fejessalátát használsz, csak akkor jól 
 csavard ki, hogy ne legyen keserű)
 szőlőmagolaj (de nem sértődik meg az olivától sem) (kell a sütéshez is, 
 meg aztán az öntethez is...)
 dijoni mustár
 1 ek. fehérborecet
 1 nagy gerezd fokhagyma
 só, frissen őrült bors 
 
 Póréhagymát összevágod, besózod. A csirkét apró kockákra vágod, és 
 sóval, borssal olajon barnára sütöd, aztán kiemeled a serpenyőből, de az 
 olajat benne hagyod. A forró olajba szórod a gorombára tört kesudiót, és 
 szép sötétbarnára pirítod benne, miközben jól feldörzsölöd az odapirult 
 csirkepörcöket. (Nem olyan mint az orosz katona: kicsit habozni fog, de 
 nem baj, mert amint kihűl, a hab is eltűnik.) A paradicsomot félcentis 
 szeletkékre vágod, de nem érdemes nagyon felaprítani. Rádobod a 
 póréhagymára. Követi a felkockázott avokádó. Az endívia is . Meg a 
 csirke. A közben kissé már kihűlt olajos kesudiót átöntöd egy kis 
 tálkába, amiben a dresszinget kikeverheted. Ha kevés az olaj (ezt onnan 
 látod, hogy nem lepi el rendesen az eligazgatott diót sem), pár 
 evőkanállal teszel még hozzá. Jöhet a mustár, a zúzott fokhagyma, aztán 
 megsózod, jó sok borsot törsz alá, és az egészet megdobod egy kanál 
 fehérborecettel. Gyorsan összekevered, és meglocsolod vele a salátát. És 
 kész. Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése