2014. december 29., hétfő

Karácsonyi finom falatok







Szenteste




Avokádó krémleves

2 érett avokádó
2 lime (legközelebb csak 1 lesz, mert túl sok volt nekünk)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 cm gyömbér
chilipehely
himalája só, bors
jófajta olívaolaj
4 dl víz

Hevítsük fel az olajat, pároljuk meg a vöröshagymát, a fokhagymát, a chilit és a gyömbért. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az avokádót, a lime levét, a vizet, sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pürésítsük. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá vizet.
Tálalás előtt melegítsük fel a tűzhelyen, de ne forróra, nehogy az avokádó megkeseredjen. Tálaláskor a tányérokban locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Eredeti recept itt.





Diósült (vega fasírt)

250 g dió, mandula, kesudió, mogyoró, szezámmag vegyesen
1 marék lenmag
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 tojás
1 konzerv hámozott paradicsom, aprítva
150 g ementáli sajt, reszelve
1 evőkanál friss petrezselyem, felaprítva
1 teáskanál friss kakukkfű, felaprítva
2 teáskanál friss zsálya, felaprítva
1/2 teáskanál friss menta, felaprítva
1 tk. friss citromlé
1 tk. mustár
himalája só, bors

A magokat száraz serpenyőben megpirítjuk, majd robotgépben felaprítjuk. Egy nagy tálban keverjük jól össze a többi hozzávalóval.
18 cm-es tortaformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk. A massza felét belesimítjuk és közepesen erős sütőben kb 45-50 perc alatt megsütjük.

Annyira finom, hogy húsra rá sem néztem az ünnepek alatt!

Eredeti recept itt.





Csicseriborsó saláta dresszinggel

Csicseriborsót éjszakára beáztatunk. Másnap reggel puhára főzzük sós vízben.
Ha kihűlt, vékonyra szeletelt lilahagymával összekeverjük.
A dresszinghez szűretlen extra szűz olívaolajat kikeverünk balzsamecettel és magos dijoni mustárral.
Külön kínáljuk mellé.


Grillezett édeskömény

Az édesköményt megmossuk és minden negyedet további négy cikkre vágunk.
Vajat hevítünk egy serpenyőben és közepes lángon megsütjük benne lassan az édeskömény szeleteket mindkét oldalukon. Frissen a legjobb, de másnap vajon átmelegítve is finom volt.

Eredeti recept itt.


Mascarponés sütőtök pite

Két éve karácsonykor készült már egy ilyen, annyi különbséggel, hogy most gyorsítás miatt kész, hűtött, kinyújtott leveles tésztából készült az alja.

1 kis doboz mascarpone, szobahőmérsékleten
2 bögre sült sütőtök püré
1/2 bögre xilit
1/4 tk. himalája só
2 tojás
1 bögre tejszín
5-6 dkg olvasztott vaj vagy olaj
1 tk. vaníliakivonat
1/2 tk. őrölt fahéj
1/4 tk. őrölt gyömbér

A mascarponét géppel kezdjük el kikeverni, adjuk hozzá a sütőtököt, a xilitet és a sót, majd a tojásokat, a tejszínt és a vajat, legvégül a vaníliát és a fűszereket.
A tésztát egyengessük a kivajazott, kilisztezett piteformába, öntsük bele a tölteléket és 45-50 perc alatt előmelegített közepesen meleg sütőben süssük meg.

Eredeti recept innen.


Sült cékla saláta

Már sokadjára ugyanaz (avokádó nélkül).






Forralt bor fűszeres kuglóf

10 ek. vörösbor
reszelt citromhéj
2 ek. forraltbor fűszer (fahéj, szegfűszeg, kardamom, feketebors, szerecsendió, csillagánizs)
220 g liszt (fehér tönköly, barna rizs, TK búza)
fél cs. sütőpor
2 tojás
50-70 g fruktóz
250 g vaj
50-80 g xilit
csipet himalája só

12 dkg 70% diabetikus csoki
1-2 ek. olaj

A bort felmelegítjük a fűszerekkel, a citromhéjjal és 2 ek. xilittel. A lisztet egy nagy tálban elvegyítjük a sütőporral. A tojások fehérjét konyhagépbe tesszük és elkezdjük a sóval felverni, időközben hozzáöntjük a fruktózt és kmény habá verjük vele. A puha vajat kihabosítjuk a tojássárgákkal és a maradék xilittel. ozzáöntjük a fűszeres bort, majd a lisztet, végül satulával apránként beleforgatjuk a habot.
Kuglófformába simítjuk és előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.

Amikor a kuglóf teljesen kihűlt, vízgőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal, majd a kuglóf tetejére csorgatjuk. Cukorgyönggyel megszórhatjuk.

Eredeti recept itt.
 





26-án




Aszalt gyümölcsös csirkecomb

2 csirkecomb
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
himalája só, bors, fahéj, édes chilipor
olívaolaj

Megmosott, besózott csirkecombokat tepsibe tesszük és megszórjuk a felezett aszalt gyümölcsökkel, meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük. Alufóliával lefedve alacsony hőmérsékleten bő egy órán át sütjük, majd levesszük a fóliát és ropogósra sütjük a bőrét.

Eredeti recept itt.


Narancsos céklasaláta

Recept itt.





Csicsóka pite

Egy őzgerincformát kibélelünk sütőpapírral, majd rétegenként, közé olajozva réteslappal kirakjuk úgy, hogy legyen egy kis rész minden oldalon, amit a tetején vissza tudunk hajtani.
Nyers csicsókát kevével megtisztítunk, legyaluljuk és beleszórjuk a formába. Megsózzuk, provance-i fűszerkeverékkel megszórjuk, én pluszba szórtam még kakukkfüvet is, meg borsot. Meglocsoljuk tejszínnel. Ráhajtjuk az oldalait és egy plusz réteslapot háromba hajtunk, hogy a tetejét teljesen lefedje.
Forró sütőbe tolva, 30-40 perc alatt megsütjük.





Paradicsomos pite

előhűtött leveles tészta
1 kg paradicsom
tejszín
himalája só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint
10-15 dkg parmezán

A piteformát kivajazzuk, lisztezzük és belenyomkodjuk a tésztát.
A paradicsomokat felezzük é kikaparjuk a belsejüket. A tésztára sorakoztatuk őket, fűszerezzük, sózzuk, meglocsoljuk tejszínnel és megszórjuk egy jó adag sajttal.
A tészta és a sajt barnulásáig sütjük.


Majonézes kukorica/krumpli/csicseriborsó saláta

házi majonéz 3 tojásból
főtt krumpli/kukorica konzerv/főtt csicseriborsó
lilahagyma vékonyan felszeletelve
só, bors
plusz mustár
tejföl

A majonézt tejföllel, mustárral, sóval, borssal keverjük ki. Keverjük össze a választott dologgal és a lilahagymával.
Tálalás előtt legalább egy éjszakát hagyuk összeérni.


Vegyes friss saláta

rukkola
nyers cékla, vékonyra csíkozva
lilakáposzta, apróra vágva
lilahagyma, apróra vágva
narancs, feldarabolva





Karácsonyi cupcake

A csokitorta receptből muffinokat sütünk, teljesen hagjuk kihűlni.
Kakaós vajkrémet teszünk rá, megszórjuk összetört candy cane-nel és a tetejére nyomunk 1-1 karácsonyfa habcsókot.





Karácsonyi torta

18 cm-es puha csokitorta (fél adag a receptből)

250 g natúr sajtkrém, szobahőmérsékleten
kb. 200 g krémes túró (Lidl vagy Aldi)
sült sütőtök püré, ízlés szerint
xilit, ízlés szerint
narancslé és -héj
citromlé és -héj

A tortalapot három rétegbe vágom, amikor már teljesen kihűlt.
A krémhet a mascarponét kihabosítjuk konyhagépben, hozzáadjuk a krémtúrót, a sütőtököt, a cukrot, keverjük tovább, majd állagtól és íztől függően hozzáadunk citrom- és narancslevet, ill. héjat.
Betöltés előtt hűtőbe tettem, hogy stabilizálódjon. Rétegenként betöltéskor is fagyasztóba tettem, hogy ne csússzon szét.
A tetejét karácsonyfa habcsókokkal, az oldalát karácsonyfa ostyákkal díszítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése