2011. február 12., szombat

Biryani - ahogy tinikoromban tanultam



A biryani valószínűleg az egyik legfinomabb létező kaja, amit rengeteg változatban készítenek. Személyes kedvencem az, amivel először találkoztam még 18 évesen és ami révén az imádott baharat fűszerkeveréket is megismerhettem.

Mivel ez kis adagban nem készíthető, ezért azóta sem igen főztem, ma viszont bevillant, hogy mivel 15-20 embert várok a szülinapomra, remek alkalom, hogy végre ezt együnk :)


Biryani


Hozzávalók:
(kb. 10 főre)

1 egész csirke
35-40 dkg darált hús (bele: 1 hagyma, só, baharat)
1 kg zöldborsó
1 kg rizs
3 fej hagyma
mandula
mazsola
só, baharat

A csirkét feltesszük egy lábasba vízzel, sóval és (én 4 tk.) baharattal főni.
Miután kész, kis darabokra tépkedjük/vágjuk.
A rizshez először kevés olajon világosbarnára pirítunk cérnametéltet, aztán az átmosott rizst rádobjuk, átforgatjuk és másfélszeres mennyiségű csirke főzőlével felengedjük és tető alatt megfőzzük. Amikor kész, még tető alatt hagyjuk kb. 10 percet állni.
A hagymákat felkockázva megpirítjuk, aztán a mazsolákat, mandulát; a zöldborsót megpároljuk.
A darált húst a hagymával és a fűszerekkel összekeverjük és egész apró golyókat formálva kisütjük őket.
Miután minden kész, az egészet összeforgatjuk. Friss salátával tálaljuk.



A svédasztalra készült még:


Biryani

Sárgaborsókrém

Sült cékla avokádóval és fetával

Humusz olívaolajjal, zaatarral megszórva, csicseriborsóval megdobálva :)

Citromos kuglóf

A mákos pitének akkora sikere volt, hogy nem volt alkalmam lefotózni, a túrós kuglóf meg már vendégek mellett sült, úgyhogy szintén így járt :)

1 megjegyzés: