2017. január 5., csütörtök

Szilveszteri falatok





Céklamártogatós

5-6 kis fej cékla
1 kis doboz laktózmentes joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 friss piros chili
kecskesajt
olívaolaj
só, bors
baharat fűszerkeverék

A céklákat megmossuk, szárazra töröljük és alufóliában pár csepp olívaolajjal kb. egy óra alatt megsütjük. Ha kihűltek, megpucoljuk és feldarabolva konyhagépbe tesszük a fokhagymával, kevés olívaolajjal, a kimagozott chilivel és a joghurttal, pépesítjük.


Sárgaborsókrém

30 dkg sárgaborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
só, bors
mustár
chilis olívaolaj
fűszerek ízlés szerint

A sárgaborsót 24 órara beáztatjuk, majd a hagymával, a babérlevelekkel és sóval feltesszük főni. Ha pépesre főtt, a fokhagymával, olajjal, mustárral és fűszerekkel konyhagépben krémesítjük.


Sült paprikás tejföl

piros kaliforniai paprika (kápia még jobb)
laktózmentes tejföl
só, bors

A paprikát félbevágjuk, magházát kiszedjük és sütőpapírral bélelt sütőben húsával lefele megsütjük.
Lehúzzuk a héját és a húsát a sóval, borssal és tejföllel kikeverjük.


Fűszeres pitachips

teljeskiòrlésű pita
chilis olívaolaj
Provance-i fűszerkeverék
bármilyen fűszer, ízlés szerint

A pitákat 6 cikkre vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket. Olívaolajjal kicsit megkenjük őket, fűszerekkel megszórjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 5 perc alatt ropogósra pirítjuk őket,


Sárgaborsófasírt

20 dkg sárgaborsó
1 kis fej vöröshagyma
1-2 tojás
1-2 ek. tönkölymorzsa
só, bors, koriander, chili, római kömény

A sárgaborsó kb. 2/3 részét konyhagépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a hagymát, tojásr, morzsát és a fűszereket, végül az egész sárgaborsót is beleforgatjuk.
Kis golyókat formázunk belőle és forró olajban kisütjük.


Diétás túrós pogácsa

40 dkg túró
40 dkg vaj
40 dkg liszt (nálam 30 dkg fehér tönköly- egy kevés tk. tönköly- és világos rozsliszttel)
20 g élesztő
2 tojàs

A hozzàvalókat összedolgozzuk a kevés tejben felfuttatott élesztővel és konyharuhával letakarva meleg helyre félretesszük kelni.
Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb 12-15 perc alatt előmelegített sütőben kisütjük.


Diétás fűszeres pogácsa

50 dkg liszt  (nálam kb. 35 dkg fehér tönköly- egy kevés tk. tönköly- és világos rozsliszttel)
20 dkg puha vaj (+ a kenéshez)
10 dkg natur sajtkrem vagy tejföl
25 g élesztő
só, bors
víz
friss snidling és kakukkfű
tojás a tetejét megkenni

Az élesztőt kevés langyos tejben egy kis porcukorral felfuttatjuk, a liszthez adjuk, elkezdjük dagasztani, közben hozzáadva a többi hozzávalót is, a sót a legvégén, amikor az élsztő már teljesen el van keverve. Félretesszük kelni. Átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük vajjal, 3-ba hajtjuk, majd még egyszer 3-ba. Kicsit félretesszük, majd kinyújtjuk és szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojással és kb 15 perc alatt előmelegített sütőben kisütjük.
Ha nem akarjuk azonnal felhasználni a tésztát, a hajtogatás után szorosan folpacjpkba tekerjük és hűtőbe (vagy fagyasztóba) tesszük.


1 megjegyzés: