Két héttel karácsony előtt:
Citruslikőr
1 l vodka
6-7 citrom (és mellé akár lime és/vagy narancs) vékonyan levágott héja
1 l víz
60 dkg cukor
A citrusféléket jó alaposan megsikáljuk, majd nagyon vékonyan levágjuk a héjukat. Nagyobb csavaros üvegekbe tesszük és leöntjük a vodkával. Néhány hétig, akár hónapokig is hagyjuk benne állni. Ez idő alatt az ízek, színek és olajok belekerülnek a vodkába.
Amikor használatra kész, megfőzzük a cukorszirupot, kihűtjük és a héjaktól megszabadított vodkával összekeverjük.
Kis üvegekbe töltjük és jól becsavarjuk vagy bedugaszoljuk őket.
Átadásig, illetve amíg el nem fogynak hűtőben tároljuk. Hónapokig is, ha kitart. Jéghidegen kínáljuk.
(Én nem vagyok nagy rajongója a likőröknek, így ennek sem, viszont sokféle süteménybe és krémbe tettem már, úgyhogy megajándékozottak se tartsanak attól, hogy fölösleges lesz, ha nem ízlik magában;))
Úgy döntöttem, hogy a beiglik felét egy égig magasztalt recept szerint készítem, zsírral. Életemben nem sütöttem még semmilyen sütit zsírral, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre.
Beigli
4 rúdhoz:
1 kg finomliszt
30 dkg zsír
20 dkg margarin
16 dkg porcukor
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2,5 dl víz
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
A tésztát jól összedolgozzuk, először csak a liszt felével, majd fokozatosan a többivel.
Fél óra pihentetjük hűtőben.
Én ott elrontottam a tészta gyúrását, hogy robotgép helyett kézzel csináltam, amitől a tészta morzsálódós lett. Legközelebb sokkal gyorsabban kell összegyúrni.
Töltelék:
2 cs gesztenyemassza
magozott meggy
40 dkg mák
20 dkg mazsola
5 dkg édes darált keksz
15 dkg cukor
1,25 dl víz
fahéj
reszelt citromhéj
A mazsolát meleg vízbe áztatjuk. A mákot összekeverjük a morzsával, citromhéjjal és mazsolával.
A vízből és a cukorból szirupot készítünk és ráöntjük a mákra, összekeverjük és hűlni hagyjuk.
A gesztenyemasszát összetörjük és belekeverjük a meggyet. A töltelékek 2-2 rúdra elegendőek.
A tésztát 4 részre vágjuk, egyenként kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük, tepsire tesszük és megkenjük tojássárgával, meleg helyre tesszük száradni, még egyszer megkenjük, ezúttal hideg helyre tesszük míg megszárad. Így lesz fényes és márványos. Megszurkáljuk és közepes lángon sütjük.
Amint teljesen kihűltek, folpackba jól becsomagoljuk és a fagyasztóba tesszük őket, karácsony előtti este annyit előveszünk, mennyire szükség van, hogy reggelire kiolvadjanak szépen.
Karácsony előtti hétvégén:
Gyümölcskenyérnek idén ezt az érdekes nevű hófehérkét választottam.
Angyaltorta karácsonyra
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg liszt
2 tk sütőpor
20 dkg vegyes aszalt gyümölcs (nálam: kétféle mazsola, füge) és cukrozott citrus héjak
összesen 5 dkg tört mandula és mókusmogyoró
A fehérjéket csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor kezd keményedni, apránként hozzáöntjük a cukrot és fényes, kemény habbá verjük, ami már nem folyik le a habverőről. Hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet, majd a
gyümölcsöket és magokat. Kuglófformába kanalazzuk és lefedve alacsony hőfokon kb fél óra alatt megsütjük. Tegyük rácsra, hogy kihűljön.
Állítólag sokáig eláll. Én igyekszem 24-ig kibírni. Már csak kettőt kell aludni :)
Mellé készült egy német karácsonyi gyümölcskenyér is.
Marcipános stollen
2 tk. szárazélesztő
175 ml tej
1 tojás
7,5 dkg porcukor
1,5 tk só
7,5 dkg vaj
35 dkg liszt
5 dkg aszalt vörösáfonya
5 dkg aszalt füge
5 dkg mazsola
13 dkg vegyes kandírozott citrushéj
20 dkg natúr marcipánmassza
porcukor
Egy kis tálban elkeverjük az élesztőt a langyos tejjel. Addig félretesszük, amíg krémes nem lesz.
Egy nagy tálban összekeverjük az élesztőt a tojással, porcukorral, sóval, vajjal és a liszt 3/4 részével, majd lassan adagolva keverjük hozzá a maradékot is. Ahogy a tészta összeállt, tegyük át az enyhén lisztezett deszkára és néhány perc alatt gyúrjuk bele alaposan a gyümölcsöket. Egy nagyobb tálat beolajozunk és beletesszük a tésztát, aminek a tetejét is enyhén beolajozzuk, majd betakarjuk egy nedves konyharuhával és meleg helyen duplájára kelesztjük.
A marcipánt kinyújtjuk úgy, hogy a stollen hosszával megegyező hossza legyen és kb 10 cm szélessége.
A megkelt tésztát újra a lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, a közepére tesszük a marcipánt és szépen összehajtjuk, majd újra leterítjük a nedves konyharuhával és félretesszük a duplájára kelni.
Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és bő fél óra alatt készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni, végül megszórjuk vastagon porcukorral.
Ráadásnak találtam egy gyönyörű és isteni mini aszalt szilva torta receptet.
Aszalt szilva torta
15 dkg liszt
10 dkg vaj
fél tojás sárgája
0,3 dl tej
2 teáskanál cukor
csipet só
35 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt füge
1 tojás
5 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dkg cukor
1/2 dl Limoncello
1 dl víz
A hideg vajat felkockázzuk és a tojássárgával, tejjel és cukorral kikeverjük. Hozzákeverjük a lisztet, amíg morzsás lesz, majd pár mozdulattal kézzel összegyúrjuk és fóliában legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
18 cm-es kapcsos formát kibélelünk sütőpapírral. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy 2-3 cm pereme legyen. Villával megszurkáljuk és visszatesszük fél órára a hűtőbe. A maradék tésztából kis csillagokat szúrunk ki és kb 12-15 perc alatt megsütjük őket, majd jól megszórjuk porcukorral.
A felaprított aszalt szilvát és fügét lábasba tesszük, ráöntjük a vizet, a likőrt és a cukrot, puhulásig főzzük.
A tűzről lehúzva belekeverjük a vajat és az enyhén felvert tojást.
A tölteléket a tésztába simítjuk és előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Amikor kicsit kihűlt, elrendezzük rajta a csillagokat.
Beigli II.
3 rúdhoz:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
só
1,5 dl hideg tej
1 tojássárga
1 tojás
A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgát. A többi hozzávalót elmorzsoljuk egy tálban, majd az élesztős keverékkel összedolgozzuk. Fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A tésztát 3 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk és megtöltjük, majd feltekerjük őket és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük tojássárgával és hideg helyre tesszük amíg rászárad. Ekkor megkenjük fehérjével, majd amikor az is megszáradt, megszurkáljuk a tetejét és előmelegített 180 fokos sütőben bő fél óra alatt megsütjük őket.
Töltelék:
1 cs. gesztenyemassza
magozott meggy befőtt
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
3-5 dkg édes morzsa
3dl vízzel a cukorból szirupot főzünk, belekeverjük a diót, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a morzsát.
Omlós keksz
Sima omlós tésztát kinyújtottam, kiszaggatam és tepsinként 8-10 perc alatt forró sütőben kisütöttem.
Gesztenyés trüffeltorta
Ez sem először készült nálunk, viszont egyre nagyobb sikerrel.
Kókuszos habcsók
Tojásfehérjéket kemény habbá felverünk, hozzákeverünk annyi porcukrot és kókuszreszeléket, hogy jó sűrű legyen, majd kanálnyi halmokat pakolunk sütőpapírral bélelt tepsire és 10-12 perc alatt kb 170-180 fokon megsütjük őket. Igazán szép az utolsó adag lett, ami a sütőben hűlt ki, a többi mind összeesett ahogy kivettem a forróságból :(
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése