2011. július 11., hétfő

Újabb nyári főzőnap

Az őrült kánikula ellenére ma beálltam a sütő mellé, amit elég rosszul viselek ugyan, de mostanában sok megvásárolt alapanyag szenved a hűtőben, mert nincs kedvem tovább fűteni a lakást.. szóval ma úgy döntöttem fel kell dolgozni legalább egy részüket. Már most látom, hogy a betervezettek egy része lesz csak meg, de lényeg, hogy elindultam.


Elsőként egy szilvás lepényt toltam be a sütőbe. Ma a Hunyadin olyan gyönyörű, érett és zamatos szilvákat vettem, hogy rögtön alkothatnékom támadt. Ez is csak amiatt, mert nyersen, nagyobb mennyiségben sajnos nem bírom.


Szilvás lepény




50 dkg házi túró
11 nagy szem érett szilva
6 tojás
6 dkg liszt
6 dkg tönkölydara
sütőpor
20 dkg cukor
vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
fahéj, cukor, vaj

A megmosott szilvákat kimagoztam, felnegyedeltem.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat kikevertem a cukorral, vanília kivonattal, majd a túróval, liszttel, sütőporral, darával és citromhéjjal. A fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem és óvatosan a masszába kevertem.
Egy közepes tepsit kivajaztam, liszteztem és a massza felét belesimítottam, a szilvagerezdek felét rápakoltam, majd a massza másik fele, megint szilva, megszórtam fahéjjal és meglocsoltam egy kevés olvasztott vajjal.
200 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe toltam, 160 fokra állítottam, 40 percig sült.





Maradt még a hétvégi piacozásból cukkini és tök, erre találtam egy jó kis receptet, amit némileg átalakítva az itthoni alapanyagokra sütöttem meg.


Tök-cukkini lepény




20 dkg reszelt cukkini
40 dkg reszelt tök
3 dkg natúr napraforgómag, szárazon megpirítva
1 fej friss főzőhagyma
5 dkg házi vaj
6 tojás
10 dkg reszelt mozzarella
só, bors, bazsalikom

A megolvasztott vajon megpároltam a felkockázott hagymát, majd rádobtam a reszelt tököt és cukkinit és addig pároltam, míg teljesen elfőtt a leve, sózzuk, borsozzuk.
A tojásokat összekevertem a sajttal, bazsalikommal, maggal és a párolt tökkel.
Egy lapos piteformát kivajaztam, ebbe öntöttem a keveréket és 170 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt megsütöttem.




Ééééés végre eljött az idei első gyümölcsleves ideje is, mert találtam egy izgit, ami a süti mellé is kiváló lesz :)


Fűszeres szilvaleves




1 kg érett, magozott szilva
fél liter száraz vörösbor
fél tk. fahéj
fél tk. gyömbér
fél tk. szerecsendió
fél tk. szegfűszeg
8 ek. cukor
fél citrom leve

Egy lábasba tettem a szilvákat, felöntöttem a borral és annyi vízzel, hogy ellepje. Befűszereztem, cukroztam, belecsavartam a citromlevet és kb. 20 percet főztem. Botmixerrel pépesítettem. Melegen és hidegen is fogyasztjuk :)


Végül egy jó ideje nézegetett receptet próbálok ki Fűszeres Esztertől, egy egészen apró változtatással, mégpedig, hogy nem csak fekete ribizli lesz benne, mert nincs itthon elég.


Ribizlis pite




30 dkg fekete ribizli
20 dkg piros ribizli
2 dkg vaj
2,5 dl tejföl
1 tojás
1,5 dl olaj
2,5 dl cukor
3,5 dl rétesliszt
fél citrom leve
1 zacskó sütőpor

A ribizlit mossuk meg, és szárát tépkedjük le. Egy piteformát béleljünk ki sütőpapírral, majd vajazzuk meg a papírt. Erre szórjuk a ribizlit.
Keverjük el a joghurtot a tojással, olajjal, majd cukorral. Reszeljük bele a citrom héját, végül szitáljuk bele a liszttel elkevert sütőport. Forgassuk össze. Nokedlitészta szerű masszát kapunk. Öntsük a ribizlire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Csináljunk tűpróbát. Fordítsuk ki a pitét a formából, és húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése